Грицівські витріщаки в дії 2015

Президент громадської організації  Асоціація «Відродження Грицева» Василь Джурабаєв презентував майже 20-и річний досвід діяльності сільської громадської організації та показав необхідність інституційного оформлення громадської активності.

На “Грицівські витріщаки” вирушили учасники навчальної програми “Розвиток сільської громади”, яку Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні проводить у рамках проекту “Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення” за підтримки Уряду Великої Британії. Грицівська громада на Хмельниччині, завдяки своїй активній діяльності у напрямку розбудови громадянського суспільства, поступово (еволюційно, а не революційно і “де-факто”, а не “де-юре”) стає центром об’єднаної громади і переходить на новий рівень управління. Стає громадою-організатором, громадою-прикладом, громадою-магнітом, з якої починається формування регіону старого розвитку мережі самодостатніх спроможних територіальних громад.

А повчитися цьому досвіду поїхали сільський голова Шульгинської сільської ради Старобільського району Луганської області Ігор Вікторович Гангала, засновник селянського господарства “БАЙДА”, депутат Запорізької обласної ради Юрій Васильович Голота, керуюча справами виконавчого апарату Межівської районної ради Дніпропетровської області Вікторія Валеріївна Діденко, керівник проекту ГО “Агенція регіонального розвитку Східного Донбасу” Людмила Степанівна Євсеєва, сільський голова Байдівської сільської ради Старобільського району Луганської області Олексій Петрович Козаченко, сільський голова Малохатської сільської ради Старобільського району Луганської області Галина Миколаївна Перепелиця, сільський голова Хворостянівської сільської ради Старобільського району Луганської області Людмила Миколаївна Покалюк, сільський голова Гусарківської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області Наталя Юріївна Слабишева, сільський голова Бородаївської сільської ради Верхньодніпропетровського району Дніпропетровської області Василь Сергійович Хижняк, сільський голова Іванівської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області Володимир Анатолійович Яременко.

“Децентралізація громад – це нова форма організації органів місцевого самоврядування і будь-який досвід буде корисним, а його впровадження дасть громаді позитивні зрушення в соціальному та економічному розвитку, а ще – сприятиме запобіганню конфліктних ситуацій”,- говорить сільський голова Олексій Петрович Козаченко.

Його доповнює Людмила Миколаївна Покалюк: “Сподіваюсь, що отриманий досвід та знання дадуть можливість донести до громади переваги об’єднаної громади. що дасть можливість вирішувати економічні негаразди, а також- і конфліктні ситуації, які виникнуть в процесі роботи”. Отож, навчальна програма познайомить учасників з кластерною моделлю громади і дасть поштовх та інструменти формування спроможних самодостатніх сільських територіальних громад в своїх регіонах. І це все адаптовані до українських реалій методи і випробувані досвідом Грицева інструменти.

Справжні “Грицівські витріщаки”,- каже розробник і організатор цієї навчальної програми Наталя Володимирівна Гнатюк, яка брала двічі участь у стажуваннях у США завдяки програмам Агентства США з міжнародного розвитку (1997, 2000). Сьогодні вона очолює Фонд сталого розвитку “Стара Волинь”.

Третій день семиденної навчальної програми був присвячений ознайомленню з досвідом громадських організацій із розбудови громади. Учасники програми познайомилися з інструментами роботи з громадою, з досвідом як мобілізувати ресурси громади.

Також вони отримали знання про ще одну місцеву інституцію – «фонд громади», яка допомагає розвивати громаду, використовуючи місцеві ресурси. Крім того, на прикладі вже діючої моделі в Грицеві учасники отримали відповіді на питання, як створювати подібні організації на місцях, з чого починати, куди можна ще поїхати за досвідом.

На прикладі живих історій реальних людей ми намагалися надихнути учасників до залучення якомога ширшого кола людей до реалізації проектів у своїх громадах. Показати як надати їм впевненості у своїх силах, надати можливість для їх особистого розвитку, що, в результаті взаємодії, приводить до довгострокових і сталих здобутків в розбудові громади.

Учасники в цей день відвідали місця виконання міні-проектів, почули історії успіху від керівників та лідерів громади у Грицівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор –  Віктор Старий)  та Грицівській бібліотеці для дітей та дорослих (завідуюча – Валентина Грабарчук), познайомилися з народним аматорським колективом «Грицівчанка» (художній керівник Тетяна Стецюк) Грицівського Будинку культури (директор – Віктор Плахтій), зустрілися та поспілкувалися з молодіжним банком «Бумеранг» (член Правління ГО Асоціація «Відродження Грицева» – Світлана Дубина).

Схожі публікації

Залишити коментар